Pokojová rostlina krokodýlí kapradina

Máte doma trochu nudu? Potřebuje váš interiér oživení, které bude nejen krásné, ale také praktické? Pak musíte poznat krokodýlí kapradinu. Tato divoce vypadající kráska je u nás na blogu jedničkou – a tady je důvod, proč si ji zamilujete i vy! 

Microsorum musifolium Crocodyllus je kapradina s dlouhými, špičatými listy a zajímavým vzorem na povrchu. Listy mají sytě zelenou barvu s výraznou středovou žilkou a jemným žilkováním, které připomíná krokodýlí kůži. Původem z Austrálie, tato kapradina je epifytní, ale lze ji pěstovat také v zemním substrátu nebo hydroponicky. V Česku je známá také jako hnědovka. Tvoří zhruba metr dlouhé, velmi křehké listy, jejichž vzhled se může lišit podle druhu. Jde o velmi oblíbenou pokojovou rostlinu, která je nenáročná na pěstování. 

Proč právě krokodýlí kapradina?  Vzhled, který ohromí: Její jasně zelené, kožovité listy se vzory připomínajícími krokodýlí kůži jsou nejen vizuálně přitažlivé, ale také příjemné na dotek. Skvělá pro oči i pro zdraví: Kromě toho, že je úžasně dekorativní, tato kapradina také čistí vzduch. Odolnost a jednoduchá péče: Je to velmi odolná rostlina, která zvládne různé prostředí. Na rozdíl od jiných pokojových rostlin nepotřebuje neustálou péči nebo specifické podmínky. 

Kam ji umístit? Světlo nebo stín? Upřednostňuje jasné, nepřímé světlo – ideální je simulovat skvrnité světlo deštného pralesa. Pokud ji umístíte na místo s nižším osvětlením, bude také spokojená. Přímé slunce ji ale neprospívá a může spálit listy. Místo a vlhkost: Skvěle se hodí do koupelny nebo kuchyně díky vyšší vlhkosti. Pokud ji chcete umístit do sušší místnosti, pravidelné zamlžování nebo mistička na vlhkost udělá zázraky. Pamatujte však, že potřebuje dostatek prostoru na růst, protože její listy mohou být dost dlouhé.

Jak se o ni starat? Zavlažování: Půda by měla být stále vlhká – dobra praxe je zalévat, když je horní centimetr půdy suchý. Hnojení: Jednou měsíčně během vegetační sezóny krmit vyváženým tekutým hnojivem zajistí, že se jí bude dařit. Teplotní podmínky: Držte ji v prostředí s teplotami mezi 18 °C a 24 °C. Vyhněte se studeným průvanům a místům příliš blízko radiátorů. Pokud tedy hledáte pokojovou rostlinu, která vám přinese kousek přírody do vašeho domova bez velké námahy, krokodýlí kapradina bude vaším ideálním společníkem. 

Líbí se vám tento tip? Předejte ho dál a inspirujte své přátele! (Repost pro více užitečných tipů 🌿) 

P.S. Máte doma krokodýlí kapradinu? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích!